Cuketové placky so syrom
Ingrediencie
na cca. 12 placiek
Cesto na cuketové placky
- 350 g cukety (nastrúhanej a zbavenej vody)
- 80 g tvrdého syra čedar (cheddar)
- 1 jarná cibuľka
- 2 vajcia
- 120 g pšeničnej celozrnnej múky jemnej
- soľ
- čierne korenie
Dressing
- 1 kyslá smotana
- 1 strúčik cesnaku
- jarná cibuľka
- nastrúhaný syr
Cuketové placky so syrom - ako na to?
Cuketu umyjeme pod studenou vodou, odrežeme konce (nešúpeme) a nastrúhame na jemno na strúhadle. Posypeme troškou soli (soľ vytiahne z cukety vodu) a necháme odležať cca. 10 až 15 minút. Cuketu "žmýkame" rukou alebo si všetku nastrúhanú cuketu preložíme do plátenej utierky a vyžmýkame tak, aby sme ju zbavili čo najväčšieho množstva vody. Vyžmýkanú cuketu dáme do misky.
K cukete pridáme vajíčka, nastrúhaný syr, na kolieska nasekanú cibuľku, vajíčka a múku. Osolíme, okoreníme a rukou alebo vareškou poriadne vymiešame. Cesto by nemalo byť ani príliš riedke ani tuhé, skrátka také akurát. :) Na panvicu s rozohriatym olejom naložíme lyžicou (osvedčila sa mi najmä naberačka na zmrzlinu) menšie placky. Vypražíme z oboch strán do zlatohneda. Aby sme sa zbavili prebytočného oleja, dáme každú placku na kuchynskú utierku alebo servítku, ktoré tento olej vstrebú.
Zdravšia alternatíva vyprážania
Ak máte dostatok času a ešte vám brušká nevyhrávajú od hladu, môžete zvoliť pomalšiu a zdravšiu verziu cuketových placiek. Pripravené cesto na placky rozložte v tvare placiek na papier na pečenie a pri teplote 180 °C pečte v rúre, kým placky nechytia zlatú farbu. Potom ich môžete grilovať ešte 2-3 minúty, aby boli chrumkavé.
Môj obľúbený cesnakový dressing
Kyslú smotanu zmiešame s pretlačeným strúčikom cesnaku. Hotovo. :D Viem, nie je v tom žiadna veda, ale mne chutí tento dressing resp. dip najviac a veľmi dobre pri ňom vyniknú cuketové placky so syrom. Ak sa neobávate vrstvenia, odporúčam teplú cuketovú placku posypať hoblinkami syra, pridať lyžicu kyslej smotany a zavŕšiť to pár kolieskami jarnej cibuľky. Je to úplná paráda a aj my neplackovníci sme si veľmi pochutili. Nech vám chutí!